Грипният вирус има вграден биологичен часовник, който му показва кога точно

...
Грипният вирус има вграден биологичен часовник, който му показва кога точно
Коментари Харесай

Грипният вирус чака най-добрия момент да атакува

Грипният вирус има вграден биологичен часовник, който му демонстрира по кое време тъкмо да се развъжда, да заразява други кафези и да се трансферира на други човешки същества, с цел да бъде оптимално ефикасен, откриват учени. 

Ако вирусът нападне прекомерно рано, той ще бъде прекомерно слаб. Закъснее ли обаче, имунната система ще има време да се отбранява.

Намирането на способи, които да рестартират този часовник, ще докара до нови способи за лекуване, настояват учените, ръководени от проф. Бенджамин Теноевър от Училището по медицина „ Маунт Синай “.

Веднъж щом вирусът се настани в човешка клетка, той би трябвало да краде запаси от тялото, с цел да се развъжда и да се откри за по-дълго. Това от своя страна може да сигнализира имунната система. При това състояние по какъв начин тъкмо грипният вирус знае какъв брой още време му остава?

Учените откриват, че грипът постепенно натрупва протеин, наименуван NEP. С негова помощ той излиза от клетката и се популяризира до други кафези (а след това и до други хора).

За да спре произвеждането на прекалено много NEP, вирусът свързва тази своя продукция с различен протеин – NS1.

Учените вземат решение да манипулират въпросния брояч, като накарат грипа да натрупа NEP прекомерно бързо. При това състояние той излиза от клетката по-рано и няма време да се репродуцира.

Същевременно – прекомерно бавното струпване на протеин ще разреши на имунната система да реагира, преди вирусът да е избягал. Съответно – тя ще го убие и ще предотврати други инфекции.

Проф. Теноевър се надява, че тяхното изобретение ще докара до основаването на нови антивирусни медикаменти, които нападат биологичния часовник на вируса. Това обаче не значи, че с течение на времето той няма да се научи да се опълчва на сходни операции, предизвестява професорът.

Изследването е оповестено в.

Източник: bbc.co.uk

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР